Kolesarjenje v naravi

Bikenomad - biketours logo
Riding with nature

Kolesarjenje v naravi

KOLESARIMO Z NARAVO

Najpogostejši vplivi na okolje povezani z uporabo poti zagorske kolesarjenje so:
-  uničevanje in spremembe vegetacije,
- spremembe tal,
-  vpliv na naravne vodotoke,
-  motenje divjadi.

 IMBA je razvila »Pravila poti« za promocijo odgovornega in spoštljivega obnašanja na poteh v skupni rabi. Te smernice obnašanja na poteh so prepoznavne po celem svetu

1. Vozi le po odprtih poteh

Spoštujte zapore poti in cest - vprašajte upravitelja/lastnika zemlje za dovoljenje, če niste prepričani glede poti. Ne prečkajte privatnih zemljišč brez dovoljenja. Pridobite prepustnice ali druga pooblastila, kadar je to potrebno. Zavedajte se, da kolesarjenje ni dovoljeno na območjih krajinskih in narodnih parkov.

2. Ne puščajte sledi

Pazite na tla pod sabo. Mokre in blatne poti so bolj občutljive kot suhe. Ko je pot mehka, razmislite o drugih možnostih za kolesarjenje. To pomeni tudi, da ostajajte na že narejenih poteh in ne delajte novih. Ne sekajte poti na ostrih ovinkih. Razpakirajte iz nahrbtnika vsaj toliko kot ste spakirali.

3.Obvladujte kolo

Samo trenutek nezbranosti lahko ogrozi vasi in ljudi okoli vas. Upoštevajte vse kolesarske hitrostne omejitve in priporočila ter vozite v mejah svojih sposobnosti.

4.Spoštujte druge

Naredite vse v vaši moči, da nase opozorite ostale uporabnike poti - prijazen pozdrav ali zvonec sta dobri metodi. Ko vozite skozi ovinke, upoštevajte dejstvo da lahko tudi drugi uporabljajo to pot. Poskušajte predvideti možnosti srečanja. Kolesarji morajo spoštovati in dajati prednost vsem drugim uporabnikom poti, razen če je pot označena izrecno za kolesarje. Kolesarji, ki vozijo navzgor imajo prednost, tako da jim jo morajo kolesarji, ki vozijo navzdol odstopiti, razen če je pot vidno označena, da je enosmerna oz. samo za spuste. Potrudite se, da bo vsako srečanje varno in spodobno.

5.Nikoli ne plašite živali

Živali se hitro vznemirijo, lahko zaradi nenadnega srečanja, hitrega premika ali glasnega zvoka. Dajte živalim dovolj prostora in časa, da se na vas privadijo. Ko greste mimo konjenikov, bodite zelo previdni in upoštevajte njihova navodila (če niste prepričani, jih vprašajte). Preganjanje živine in vznemirjanje divjadi sta resna prekrška.

6.Planirajte vnaprej

Spoznajte se na svojo opremo, sposobnosti in območje v katerem kolesarite ter se temu primerno pripravite. Poskrbite zase: vzdržujte svojo opremo v dobrem stanju ter imejte s seboj potrebščine, ki jih boste potrebovali